Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Acetilsalicilna kiselina

Acetilsalicilna kiselina

Upotreba Acetilsalicilne kiseline u medicinske svrhe

Acetilsalicilna kiselina, poznata i kao aspirin, široko se koristi u medicinske svrhe već više od stoljeća. Glavna primjena ovog lijeka uključuje ublažavanje blage do umjerene boli, poput glavobolje, zubobolje, menstrualnih bolova ili bolova nakon operacije. Osim toga, acetilsalicilna kiselina efikasna je u smanjenju tjelesne temperature kod febrilnih stanja i djeluje kao antipiretik. Njena protuupalna svojstva čine je korisnim lijekom u liječenju i upravljanju simptomima različitih upalnih stanja, uključujući reumatoidni artritis i osteoartritis.

Jedno od najvažnijih terapeutskih svojstava acetilsalicilne kiseline je njena sposobnost da djeluje kao antiagregacijsko sredstvo, što znači da sprječava zgrušavanje krvi.

Zbog toga se često propisuje pacijentima za prevenciju srčanih udara i moždanih udara, posebno onima koji su već imali neki kardiovaskularni incident ili su u visokom riziku od njega. Niska doza aspirina koristi se u dugoročnom tretmanu kako bi se smanjila vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka, što može dovesti do začepljenja arterija.

Iako je u mnogim zemljama dostupna kao bezreceptni lijek, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije početka uzimanja acetilsalicilne kiseline u svrhu prevencije kardiovaskularnih događaja. Liječnici mogu procijeniti individualne rizike i prednosti upotrebe za svakog pacijenta. Također, osobe koje pate od određenih bolesti poput peptičkog ulkusa ili onih koje su na terapiji antikoagulansima trebali bi biti posebno oprezni zbog potencijalnih interakcija i rizika od krvarenja. Aspirin ima ključnu ulogu u modernoj medicini, pružajući olakšanje i zaštitu brojnim pacijentima širom svijeta.

Mogući nuspojave i kontraindikacije Acetilsalicilne kiseline

Iako je acetilsalicilna kiselina široko prihvaćena i učinkovita u liječenju raznih stanja, nije bez mogućih nuspojava i kontraindikacija. Među čestim nuspojavama koje se mogu javiti kod uporabe ovog lijeka uključene su gastrointestinalne tegobe poput žgaravice, bolova u želucu, pa čak i ozbiljnijih posljedica poput peptičkih ulkusa ili gastrointestinalnog krvarenja. Zbog toga se preporučuje uzimanje acetilsalicilne kiseline s hranom ili upotreba oblika lijeka koji je obložen kako bi se smanjio iritativni učinak na želudac.

Osim toga, osobe koje pate od astme ili alergija moraju biti oprezne jer acetilsalicilna kiselina može izazvati bronhospazam ili alergijske reakcije, što može uključivati urtikariju ili anafilaksiju u rijetkim slučajevima.

Također, aspirin može povećati rizik od krvarenja, posebice u kombinaciji s drugim lijekovima koji utječu na zgrušavanje krvi, kao što su antikoagulansi ili nesteroidni protuupalni lijekovi.

Posebnu pažnju treba posvetiti pri propisivanju acetilsalicilne kiseline djeci i adolescentima zbog rizika od Reyeovog sindroma, rijetke, ali ozbiljne bolesti koja može utjecati na mozak i jetru. Zbog toga se u slučaju virusnih infekcija kod mlađih osoba izbjegava uporaba ovog lijeka.

Pacijenti koji već imaju određene zdravstvene probleme, kao što su zatajenje bubrega ili jetre, trebaju biti pod posebnim nadzorom kada se odluče na terapiju aspirinom. Također, osobe koje planiraju kirurške zahvate trebaju obavijestiti svoje liječnike o uporabi aspirina zbog potencijalnog rizika od povećanog krvarenja.

U zaključku, iako je aspirin koristan i često propisivan lijek, važno je da pacijenti i zdravstveni radnici budu svjesni njegovih nuspojava i kontraindikacija te da se koristi uz pažljivo razmatranje individualnih rizika i koristi.

Povijest i razvoj Acetilsalicilne kiseline kao lijeka

Povijest acetilsalicilne kiseline kao lijeka seže u daleku prošlost, kada su ljudi koristili ekstrakte iz kore vrbe kao prirodni lijek za ublažavanje boli i groznice. Svojstva ove kore proučavali su mnogi kroz stoljeća, ali tek je u 19. stoljeću došlo do pravog proboja, kada je kemičar Felix Hoffmann, zaposlenik u njemačkoj farmaceutskoj kompaniji Bayer, sintetizirao čistu i stabilnu formu acetilsalicilne kiseline. To se dogodilo 1897. godine, a već 1899.

Bayer je počeo prodavati ovaj lijek pod trgovačkim imenom Aspirin, koje je ubrzo postalo jedno od najpoznatijih brandova na svijetu.

Acetilsalicilna kiselina je brzo stekla popularnost zahvaljujući svojim protuupalnim, analgetičkim i antipiretičkim svojstvima. Njezina primjena se proširila, a važnost joj je dodatno porasla kada su istraživanja početkom 20. stoljeća otkrila njene antikoagulantne efekte, koji su doprinijeli prevenciji krvnih ugrušaka i smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

Tijekom godina, znanstvenici su i dalje istraživali i razvijali nove primjene za acetilsalicilnu kiselinu, proučavajući njezin potencijal u prevenciji raka i Alzheimerove bolesti, iako su ovi učinci još uvijek predmet intenzivnih kliničkih istraživanja. Osim toga, njena uloga u kardiološkoj prevenciji postala je integralni dio smjernica za liječenje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Unatoč izazovima koje predstavljaju nuspojave i pojava novijih lijekova, acetilsalicilna kiselina ostaje nezamjenjiv lijek u mnogim terapeutskim protokolima diljem svijeta. Njezin povijesni razvoj i neprekidna uporaba svjedoče o njezinoj učinkovitosti i važnosti u medicini.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: