Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Hidroksiklorokin

Hidroksiklorokin

Upotreba Hidroksiklorokina u Liječenju Malarije

Hidroksiklorokin je lijek koji se desetljećima uspješno koristi u prevenciji i liječenju malarije, bolesti koju prenose komarci roda Anopheles. Njegova primjena u borbi protiv malarije temelji se na sposobnosti da inhibira razvoj parazita Plasmodium, koji je uzročnik ove bolesti. Djelatna tvar u lijeku ometa digestivne procese kod parazita unutar eritrocita domaćina, čime spriječava njegovu reprodukciju.

Zbog svoje efikasnosti, hidroksiklorokin se često propisuje kao profilaktičko sredstvo putnicima koji odlaze u područja visokog rizika, kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze.

Također, koristi se u akutnom liječenju malarije, gdje se njegova upotreba može kombinirati s drugim antimalaricima kako bi se povećala efikasnost terapije i smanjila mogućnost razvoja rezistencije kod parazita.

Važno je napomenuti da se upotreba lijeka za prevenciju malarije mora započeti prije ulaska u endemsko područje, nastaviti tijekom boravka te određeni period nakon povratka kako bi se osigurala optimalna zaštita od malarije. Unatoč tome što je WHO preporučio zamjenu navedenog antimalarijskog sredstva novijim lijekovima protiv malarije zbog povećane rezistencije parazita na taj lijek, on ostaje važan alat u arsenalu terapijskih opcija, osobito u regijama gdje je rezistencija Plasmodiuma manje izražena.

Dodatna prednost ovog antimalarijskog lijeka u odnosu na neke druge antimalarikume je njegov relativno dobar sigurnosni profil i podnošljivost kod pacijenata. Nuspojave koje se javljaju su obično blage i prolazne, što ga čini prihvatljivim za široku upotrebu među različitim populacijskim skupinama.

U zaključku, iako su se pojavile nove metode i lijekovi za borbu protiv malarije, ovaj antimalarijski lijek zadržava svoju važnu ulogu u redukciji i eliminaciji ove opasne i raširene bolesti u mnogim dijelovima svijeta. Njegova učinkovitost, dostupnost i profil sigurnosti čine ga relevantnim izborom u određenim okolnostima, što ga i dalje smješta na popis esencijalnih lijekova.

Hidroksiklorokin i Njegova Uloga u Terapiji Autoimunih Bolesti

Hidroksiklorokin je također važan lijek u liječenju niza autoimunih bolesti, uključujući reumatoidni artritis i sistemski lupus eritematozus. U ovom kontekstu, njegova primjena proizlazi iz njegovih imunomodulacijskih svojstava, odnosno sposobnosti moduliranja imunološkog sustava. Lijek djeluje na smanjenje pretjerane aktivnosti imunološkog odgovora koji je karakterističan za autoimune bolesti, pri čemu dolazi do napada zdravog tkiva od strane imunološkog sustava.

Mehanizmi putem kojih hidroksiklorokin postiže ovaj učinak nisu u potpunosti razjašnjeni, no smatra se da lijek inhibira neke funkcije imunoloških stanica, uključujući i prezentaciju antigena, što dovodi do smanjenja upalnih procesa.

Sposobnost stabilizacije lizosomalnih membrana, kao i utjecaj na procese koji uključuju DNK i RNK, doprinosi njegovoj efektivnosti u kontroli simptoma autoimunih poremećaja.

Posebno je značajan u liječenju sistemskog lupusa eritematozusa, gdje može dovesti do smanjenja broja pogoršanja bolesti i pomoći u održavanju bolesti u remisiji. U reumatoidnom artritisu, redovita upotreba ovog lijeka može značajno smanjiti bol i otekline u zglobovima, što rezultira poboljšanjem kvalitete života pacijenata.

Dodatna prednost upotrebe tog lijeka u terapiji autoimunih bolesti ogleda se i u njegovom pozitivnom utjecaju na srčano-žilni sustav te mogućnosti smanjenja opasnosti od nastanka ateroskleroze kod osoba s kroničnim upalama. S obzirom na nizak rizik od ozbiljnih nuspojava, često se smatra dobrim izborom za dugoročnu terapiju, osobito u usporedbi s nekim drugim imunosupresivnim lijekovima koji mogu imati značajnije nuspojave.

U kontekstu liječenja autoimunih bolesti, liječnici pažljivo nadziru pacijente kako bi pratili efikasnost terapije i spriječili eventualne dugoročne nuspojave, poput one na oči, koje zahtijevaju periodične preglede kod oftalmologa. Unatoč potrebi za praćenjem, ovaj antimalarik ostaje ključnim lijekom u strategijama liječenja autoimunih bolesti zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljšava simptome i kvalitetu života oboljelih.

Kontroverze Oko Hidroksiklorokina u Tretmanu COVID-19

U početku pandemije COVID-19, hidroksiklorokin je izazvao znatnu medijsku pozornost kao moguće terapeutsko sredstvo protiv virusa SARS-CoV-2. Zbog svoje postojeće upotrebe u liječenju drugih bolesti i nekih ranih studija koje su sugerirale potencijalnu učinkovitost, mnogi su zdravstveni stručnjaci i vlade pokazali zanimanje za ovaj lijek kao dio borbe protiv nove i brzo šireće infekcije.

Međutim, odmah su se pojavile kontroverze vezane uz njegovu uporabu u ovom kontekstu. Početno ohrabrujući rezultati nisu bili potvrđeni u kasnijim, rigoroznijim kliničkim studijama.

Zapravo, brojne randomizirane kontrolirane studije nisu pokazale značajnu korist od primjene hidroksiklorokina u liječenju pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2, bilo u smislu smanjenja smrtnosti, bilo u skraćivanju trajanja bolesti ili poboljšanja simptoma.

Pored toga, pojavila su se pitanja o sigurnosti lijeka kada se koristi za liječenje COVID-19, posebice vezano uz kardiotoksičnost i moguće ozbiljne srčane nuspojave, uključujući produženje QT intervala, što može dovesti do potencijalno opasnih srčanih aritmija. Takvi sigurnosni rizici dodatno su pojačali kontroverze i doveli do opreznijeg pristupa u korištenju lijeka za ovu namjenu.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, zdravstvene organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i regulatorne agencije poput Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) povukle su svoje početne smjernice koje su dopuštale hitnu uporabu određenog antimalarijskog lijeka u liječenju COVID-19. U konačnici, iako je taj lijek i dalje važan u liječenju malarije i autoimunih bolesti, njegova primjena u borbi protiv COVID-19 nije se pokazala uspješnom, što je rezultiralo prestankom preporuke za njegovu uporabu u tom kontekstu.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: