Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Clopidogrel

Clopidogrel

Mehanizam djelovanja Clopidogrela

Clopidogrel je antiplateletni lijek koji igra ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih događaja poput moždanog udara i infarkta miokarda kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom ili aterosklerotskom bolešću. Ovaj lijek djeluje inhibiranjem agregacije trombocita, što je proces kojim se trombociti grupiraju zajedno i formiraju ugruške koji mogu blokirati krvne žile. Mehanizam djelovanja Clopidogrela temelji se na selektivnoj inhibiciji P2Y12, podtipa adenozin difosfat (ADP) receptora na površini trombocita. Povezivanjem s ovim receptorom, aktivna supstanca sprečava aktivaciju glikoproteina IIb/IIIa na površini trombocita, što je ključno za njihovo povezivanje preko fibrinogena i stvaranje krvnog ugruška.

Ova tvar se nakon oralne primjene metabolizira u jetri pomoću enzima CYP2C19, gdje se pretvara u svoj aktivni metabolit.

Aktivni metabolit zatim ireverzibilno veže za P2Y12 receptor trombocita, čime inhibira ADP posredovanu aktivaciju i agregaciju trombocita za vrijeme njihova životnog vijeka, koji iznosi otprilike 7 do 10 dana. Zbog ove ireverzibilne veze, proizvodnja novih, neinhibiranih trombocita je potrebna da bi se funkcija trombocita potpuno obnovila, a to zahtijeva sintezu novih trombocita u koštanoj srži.

Kroz svoje djelovanje, ovaj antitrombocitni lijek smanjuje rizik od formiranja patoloških ugrušaka, koji su često uzrok akutnih kardiovaskularnih događaja. Važno je napomenuti da se maksimalni antiplateletni učinak postiže nekoliko dana nakon početka terapije, što može zahtijevati primjenu početne veće doze (loading dose) kod nekih pacijenata kako bi se ubrzao terapijski odgovor. Ovaj lijek je također važan za dugotrajnu prevenciju nakon postavljanja stenta u koronarne arterije, kao i u kombiniranoj terapiji s aspirinom kod određenih pacijenata, čime se dodatno snižava rizik od tromboze i povisuje sigurnost liječenja.

Klinička primjena i indikacije za Clopidogrel

Clopidogrel je lijek koji se u kliničkoj praksi rutinski koristi za sprječavanje trombotičkih događaja kod pacijenata s različitim oblicima arterijske tromboze. Primjena ovog lijeka posebno je preporučljiva kod pacijenata koji su pretrpjeli akutni koronarni sindrom, bilo da je riječ o pacijentima s nestabilnom anginom pektoris, infarktom miokarda bez ST elevacije ili s ST elevacijom, pri čemu se Clopidogrel koristi u kombinaciji s aspirinom, stvarajući snažan antitrombotički učinak.

Također, ovaj lijek je indiciran za prevenciju aterotrombotičkih događaja kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, koji boluju od periferne arterijske bolesti ili koji su imali prethodne epizode akutnog koronarnog sindroma. Kod ovih pacijenata lijek smanjuje rizik od ponovnog moždanog udara, srčanog udara i smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Kod pacijenata koji su podvrgnuti perkutanim koronarnim intervencijama, poput ugradnje stenta, upotreba antitrombocitnog lijeka je standardni dio postupka s ciljem smanjenja rizika od stent tromboze. Kod ovih pacijenata, terapija se obično započinje prije samog zahvata i nastavlja se tijekom određenog vremenskog perioda nakon zahvata, ovisno o vrsti stenta i kliničkom stanju pacijenta.

Prilikom uzimanja ovog antitrombocitnog lijeka, posebna pažnja se posvećuje prilagodbi doziranja, s obzirom na pacijentovu reaktivnost trombocita te prisutnost drugih čimbenika koji mogu utjecati na metabolički odgovor na lijek, poput genetskog polimorfizma enzima CYP2C19. Klinička upotreba ovog lijeka protiv zgrušavanja treba biti pažljivo praćena, jer pravilna primjena i doziranje mogu značajno smanjiti vjerojatnost trombotičkih komplikacija kod pacijenata s visokim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Moguće nuspojave i interakcije lijeka Clopidogrel

Iako je Clopidogrel ključan u prevenciji trombotičkih događaja, poput srčanog ili moždanog udara, njegova upotreba nije bez potencijalnih rizika i nuspojava. Najčešće nuspojave koje se mogu povezati s terapijom ovim lijekom uključuju krvarenja različitog stupnja ozbiljnosti, od blagih krvarenja iz nosa ili desni do značajno težih i potencijalno opasnih krvarenja poput gastrointestinalnih ili intrakranijalnih.

To je posljedica smanjene sposobnosti trombocita da formiraju ugruške, što je ključan mehanizam zaustavljanja krvarenja. Ostale moguće nuspojave uključuju mučninu, proljev, abdominalne bolove, glavobolje i vrtoglavicu, no one su obično manje učestale i manje ozbiljne.

Pored nuspojava, važno je razmotriti i potencijalne interakcije Clopidogrela s drugim lijekovima. Interakcije mogu nastati s inhibitorima proton pumpe (npr.

Protonski inhibitori pumpe (kao što su omeprazol, esomeprazol) koji se često koriste za liječenje želučanih tegoba, mogu umanjiti učinkovitost antitrombocitnog lijeka inhibiranjem njegove pretvorbe u aktivni metabolit. Kombinacija s drugim antikoagulantnim ili antiagregacijskim lijekovima također zahtijeva oprez, jer se rizik od krvarenja može značajno povećati.

Dodatno, lijekovi koji induciraju enzime jetre, poput nekih antiepileptika i tuberkulostatika, mogu ubrzati metabolizam ovog antiagregacijskog lijeka, smanjujući na taj način njegov terapijski učinak. S obzirom na ovu složenost, liječnici trebaju biti informirani o svim lijekovima koje pacijent uzima kako bi se izbjegle potencijalno štetne interakcije.

Monitoriranje pacijenta i prilagodba doziranja ključni su za minimiziranje rizika povezanih s terapijom antitrombocitnim sredstvom. U slučaju potrebe za kirurškim zahvatom ili kod prisutnosti simptoma koji ukazuju na ozbiljno krvarenje, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere, uključujući privremeno prekidanje terapije. Kao i kod svih lijekova, koristi od upotrebe ovog antitrombotičkog sredstva moraju se pomno vagati u odnosu na potencijalne rizike, a odluka o terapiji treba biti donesena na temelju temeljite kliničke procjene za svakog pojedinog pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: