Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Loperamid

Loperamid

Loperamid kao lijek protiv proljeva: Kako djeluje i kada se koristi

Loperamid je lijek koji se primarno koristi za liječenje akutnog i kroničnog proljeva. Njegovo djelovanje temelji se na usporavanju pokretljivosti crijeva, što dovodi do povećanog vremena prolaska sadržaja kroz probavni sustav. To omogućava bolju apsorpciju tekućine i elektrolita iz crijeva, što rezultira čvršćim stolicama i smanjenjem učestalosti pražnjenja crijeva.

Aktivna supstanca ovog lijeka djeluje tako što se veže na opioidne receptore u zidu crijeva, smanjujući tako peristaltiku, odnosno valovite pokrete crijeva koji potiskuju sadržaj niz probavni trakt.

Upotreba ovog lijeka preporučuje se kod različitih vrsta proljeva, uključujući one uzrokovane promjenom prehrane, specifičnim bolestima, pa čak i kao sekundarna pomoć u liječenju proljeva nastalog zbog iritabilnog crijeva. Ipak, važno je istaknuti da se loperamid ne smije koristiti kao primarni tretman za proljev uzrokovan određenim vrstama bakterijskih infekcija ili trovanjem hranom, gdje je potrebno rješavati uzrok problema, a ne samo simptome.

S obzirom na način djelovanja, ovaj antidiaroični lijek se ne preporučuje osobama s određenim zdravstvenim stanjima, kao što su ulcerativni kolitis ili drugi oblici kolitisa povezani s masivnim krvarenjem. Također, njegova primjena treba biti pod nadzorom kod osoba s oštećenom funkcijom jetre. Prije upotrebe, važno je da se posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom, kako biste se uvjerili da je primjena ovog lijeka sigurna i učinkovita za vaše specifično stanje.

Mogući nuspojave i upozorenja pri uzimanju Loperamida

Iako je loperamid općenito dobro podnošljiv kada se koristi prema uputama, može uzrokovati nuspojave koje korisnici trebaju imati na umu. Najčešće nuspojave uključuju zatvor, glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Rijetke, ali ozbiljnije nuspojave mogu uključivati crijevnu opstrukciju, tešku pospanost ili abdominalnu nelagodu. Posebnu pažnju treba obratiti na doziranje jer prekomjerna upotreba može dovesti do zdravstvenih komplikacija, uključujući zatvor, koji može postati ozbiljan i zahtijevati medicinsku intervenciju.

Korisnici bi trebali biti svjesni da loperamid nije namijenjen za dugotrajnu uporabu.

Ako se simptomi proljeva ne poboljšaju nakon dva dana upotrebe, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Također, lijek se ne smije koristiti kod djece bez savjeta zdravstvenog stručnjaka.

Osim toga, postoji nekoliko specifičnih upozorenja vezanih uz korištenje ovog antidiaroičnog lijeka. Na primjer, osobe koje imaju AIDS mogu biti posebno osjetljive na nuspojave gastrointestinalne prirode, te je važno da ove osobe koriste odgovarajuću terapiju protiv proljeva pod liječničkim nadzorom. Također je važno izbjeći upotrebu ovog lijeka kod određenih oblika disenterije, koji su obično povezani s krvavim stolicama i visokom temperaturom, jer može doći do pogoršanja simptoma.

S obzirom na sve potencijalne rizike, važno je pažljivo pratiti upute i preporuke stručnjaka prilikom uzimanja ovog antidiareičnog lijeka, kao i odmah tražiti medicinsku pomoć u slučaju pojave bilo kakvih neuobičajenih ili težih simptoma.

Interakcije Loperamida s drugim lijekovima i supstancama

Loperamid može stupiti u interakciju s različitim lijekovima i supstancama, što može utjecati na njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Stoga je od ključne važnosti da pacijenti obavijeste svog liječnika o svim lijekovima koje trenutno uzimaju, uključujući receptne lijekove, bezreceptne lijekove, biljne pripravke i dodatke prehrani.

Posebnu pažnju treba posvetiti ako se uz loperamid koriste lijekovi koji također usporavaju crijevnu peristaltiku, jer postoji veći rizik od zatvora, pa čak i crijevne opstrukcije.

Također, kombiniranje s određenim antidepresivima, antipsihoticima ili inhibitorima monoamin oksidaze (MAO) može povećati rizik od nuspojava na središnji živčani sustav, kao što su pospanost ili zamućenje svijesti.

Uz to, konzumacija alkohola može pojačati sedativne učinke ovog antidiareičnog lijeka, što može biti opasno, stoga je preporučljivo izbjegavati alkohol tijekom terapije ovim lijekom. Pacijenti koji uzimaju antibiotike, posebice one koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija crijeva, trebali bi također biti oprezni jer određeni lijekovi protiv proljeva mogu djelovati suprotno od željenog učinka antibiotika, odnosno mogu onemogućiti brzo uklanjanje patogena iz crijeva zbog usporavanja peristaltike.

Važno je istaknuti da inhibitori CYP450 3A4 (poput nekih medikamenata za terapiju HIV-a) i inhibitori P-glikoproteina mogu imati utjecaj na razgradnju antidiaroičnog lijeka te pojačati njegovu razinu u organizmu, što može dovesti do veće učestalosti nuspojava ili čak otrovnog djelovanja. Stoga je esencijalno da se, prije početka tretmana tim antidiaroičnim lijekom, obavi sveobuhvatno savjetovanje s liječnikom o svim mogućim interakcijama kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost terapije.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: