Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Ticagrelor

Ticagrelor

Mehanizam djelovanja Ticagrelora u prevenciji tromboze

Ticagrelor je suvremeni antiagregacijski lijek koji se koristi u prevenciji tromboze, posebno kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom ili nakon implantacije koronarnih stentova. Njegov mehanizam djelovanja temelji se na reverzibilnoj inhibiciji P2Y12 receptora, koji su esencijalni za agregaciju trombocita. Za razliku od nekih drugih antiagregacijskih lijekova koji nepovratno blokiraju ove receptore, Ticagrelor se veže na njih na način koji omogućava da se blokada povuče, što rezultira bržim oporavkom funkcije trombocita nakon prestanka uzimanja lijeka.

Kada je aktivan, P2Y12 receptor prima signal od adenozin difosfata (ADP), što potiče trombocite na agregaciju, formirajući tako krvni ugrušak koji može dovesti do začepljenja krvnih žila.

Blokiranjem ove signalizacije, lijek za sprečavanje zgrušavanja krvnih pločica smanjuje njihovu sposobnost povezivanja jednih s drugima, čime se umanjuje rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka.

Važno je naglasiti da je brzina djelovanja ovog lijeka relativno brza, a njegov reverzibilni karakter omogućuje bolju kontrolu nad antiagregacijskim učinkom u situacijama kada je to potrebno, poput planiranih kirurških zahvata. Ovo ga čini povoljnim izborom u liječenju pacijenata gdje je potrebna hitna kontrola nad agregacijom trombocita.

Dugotrajna antiagregacijska terapija s ovim lijekom za razrjeđivanje krvi pokazala se učinkovitom u smanjivanju incidencije kardiovaskularnih događaja, kao što su srčani udar i moždani udar, kod osoba s visokim rizikom. Njegova sposobnost da učinkovito sprječava agregaciju trombocita čini ga ključnim alatom u modernom pristupu prevenciji tromboembolijskih bolesti.

Usporedba Ticagrelora s drugim antiagregacijskim lijekovima

U usporedbi s drugim antiagregacijskim lijekovima, Ticagrelor se ističe po nekoliko ključnih karakteristika. Za razliku od klopidogrela i prasugrela, koji su također inhibitori P2Y12 receptora, Ticagrelor ne zahtijeva metaboličku aktivaciju u jetri kako bi bio učinkovit. Ova supstanca postiže terapeutsku razinu brže od navedenih lijekova, što može biti od presudne važnosti u akutnim kliničkim situacijama kao što su infarkt miokarda ili nestabilna angina pektoris.

Dodatno, zbog svoje reverzibilne prirode, ovaj lijek omogućava lakšu prilagodbu doziranja i rukovanje situacijama u kojima je potrebno prekinuti antiagregacijsku terapiju, na primjer, u slučajevima kada je pacijentu potreban kirurški zahvat.

Ovaj aspekt je važan jer pruža dodatnu fleksibilnost u upravljanju pacijentima, bez kompromisa po pitanju zaštite od trombotičkih događaja.

Međutim, kada se ta specifična antitrombocitna terapija usporedi s aspirinom, drugim često korištenim antiagregacijskim lijekom, važno je napomenuti da je mehanizam djelovanja aspirina usmjeren na inhibiciju enzima ciklooksigenaze, čime se smanjuje sinteza tromboksana A2, još jednog posrednika u agregaciji trombocita. Aspirin se često koristi u dugotrajnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja, no u nekim situacijama, kao što je akutni koronarni sindrom, upotreba inhibitora P2Y12 receptora može pružiti bolju zaštitu.

Studije su pokazale da određeni antitrombocitni lijek može imati bolji profil u smanjenju stope smrtnih ishoda zbog kardiovaskularnih bolesti, infarkta miokarda i moždanog udara u usporedbi s klopidogrelom, ali to također može biti popraćeno i nešto većom incidencijom krvarenja. Ovi podatci su od velike važnosti prilikom donošenja odluke o najadekvatnijem antiagregacijskom lijeku za svakog pojedinog pacijenta, uzimajući u obzir njihove individualne rizike i potrebe.

Nuspojave i kontraindikacije pri upotrebi Ticagrelora

Kao i kod svih farmakoloških terapija, primjena Ticagrelora može biti povezana s određenim nuspojavama koje zahtijevaju pažnju zdravstvenih stručnjaka i pacijenata. Nuspojave koje se mogu pojaviti uključuju kratkoću daha, glavobolje, vrtoglavicu, mučninu ili dijareju. Unatoč tome, najveću zabrinutost predstavljaju povećani rizici od krvarenja, jer Ticagrelor pojačava antitrombocitni učinak i time može dovesti do poteškoća u zgrušavanju krvi. Ovo može biti posebno značajno u slučaju hitnih operacija ili kod pacijenata s poviješću krvarenja.

Kontraindikacije za upotrebu ovog antiplateletnog lijeka obuhvaćaju pacijente s aktivnim patološkim krvarenjem, kao što su peptički ulkusi ili intrakranijalna hemoragija, budući da bi lijek u ovim slučajevima mogao pogoršati stanje.

Također, lijek se ne preporučuje osobama s teškim oštećenjem jetre zbog potencijalnog rizika od toksičnosti i smanjene sposobnosti tijela da metabolizira lijek.

Pri propisivanju ovog antitrombocitnog lijeka važno je uzeti u obzir i interakcije s drugim lijekovima. Posebnu pažnju treba obratiti na lijekove koji mogu utjecati na razinu i djelovanje inhibitora P2Y12 receptora, kao što su neki statini, antifungalni lijekovi, te lijekovi za liječenje HIV/AIDS-a. Zbog mogućih interakcija koje mogu izmijeniti učinkovitost ovog antiagregacijskog lijeka, potreban je oprez pri kombiniranju s drugim lijekovima.

S obzirom na sve navedene potencijalne nuspojave i kontraindikacije, prije započinjanja terapije ovim antitrombocitnim sredstvom, zdravstveni stručnjaci moraju provesti temeljitu procjenu pacijenta. To uključuje analizu medicinske povijesti, trenutnih stanja i lijekova koje pacijent možda već uzima. Ovaj pristup osigurava da se maksimiziraju terapeutske prednosti lijeka uz minimiziranje rizika po zdravlje pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: